«

»

mai
01

Ridalis nähti lennukivrakki, tuld ja hulganisti kunstverd

Aprillikuu viimasel reedel kogunesid vabatahtlikud, politsei, päästeamet ja kiirabi Ridalisse kriisiõppusele, kus mängiti läbi lennuõnnetus ja sellega seonduv.

Vabatahtlikena olid end enamasti kirja pannud ELA tudengid, kellele algas hommik stsenaariumite ja rollide jagamisega. Grupp jagati kaheks, olid haavatuid, kes pidi end metsa peitma, ja neid, kes olid kohe sündmuspaigal ehk lennukivraki kõrval.

Meedikute abiga ning mulaaže kasutades tuli imiteerida erinevaid vigastusi. Kellel pidi olema käsi põletushaavaga, kellel jooksis suust verd. Rasedat mängiv tütarlaps pidi näost piisavalt kaame olema ning vajas kõvasti valget näovärvi.

Kell 11.00 pidi antud lennuk (mis oli eelmisel päeval valmis ehitatud ja lennuväljale paigutatud) startima sihtkohta. Kõik kannatanud paigutati õigetele kohtadele ning mõni minut pärast täistundi süüdati vraki ümbrus ning õppus võis alata.

Esimesena jõudis kohale päästeamet, kes asus usinasti tuld kustutama ning üks meeskonnaliige tuli appi lennukivraki juures olevatele ohvritele. Tuletõrjujad jagasid täiendavat informatsiooni  pisut hiljem saabuvale kiirabile ja politseile. Edasi toimus kibekiire töö.

Kiirabi andis kannatanutele arstiabi ja politsei pani kokku otsimisgruppe, et leida ülesse reisijad, kes olid tule eest metsa põgenenud, samuti üritasid kõik asjaosalised infot saada ka kannatanute käest.

Kuna ise mängisin lennuõnnetuses hukkunud pilooti, oli mul suurepärane võimalus “laibana” lamades kuulda ja vaadata profesionaalide tegutsemist ja õppida nii mõndagi.

Päästjate ja politsei töö oli suurepärane ning nemad said omale hea kriisipraktika, just inimeste otsimise poole pealt suurelt maa alalt ning samuti said nad harjutada, kuidas tulla toime väga ärevate ja šokis kannatanutega.

Järjest hakati kannatanuid metsast üles leidma ning neile osutati kohe esmast abi ning üritati nende kaudu veel leidmata inimeste kohta infot saada.

Õppus kestis umbes kolm tundi, lõpuks leiti kõik kannatanud üles, anti neile esmaabi ja kustutati veidi liiale läinud kulupõleng ning lennukivrakk.

Õppuse järgselt kogunesid kõik kokku suppi sööma ning arutati üheskoos osapooltega läbi, mis läks hästi ja mida peaks järgmisel korral ja päris lennuõnnetuse korral teisiti tegema.

Kokkuvõtvalt said nii päästeteenistused kui ka vabatahtlikud väärt kogemuse osalisteks. Mitmed vabatahtlikud puutusid esimest korda kokku sellise suurõppusega. Õppusest vaata videoreportaaži Reporterist (http://www.reporter.ee/2014/04/25/polvamaal-lennuonnetuse-oppused/).

Grete Piirsoo
C7 – 12

Permanent link to this article: http://propeller.eava.ee/2014/05/ridalis-nahti-lennukivrakki-tuld-ja-hulganisti-kunstverd/

Lisa kommentaar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>