«

»

apr
17

Innovatsioonipäev Sisekaitseakadeemias

15. aprill toimus Sisekaitseakadeemias Innovatsioonipäev koos nende kooli sünnipäeva tähistamisega. Käisin kohapeal lennundusinfot kõrva taha panemas.

Pärast rektor Lauri Taburi sooje tervitussõnu tutvustas Defendeci ettvõtet Jaanus Tamm. Defendeci põhitegevusalaks on virtuaalne monitooring riigipiiridel, mis tähendab sisuliselt juhtmevabu ja raskesti avastavaid karbikesi, mis võimaldavad teha kõrgekvaliteedilisi videosid. Selgitati ka algusaastate raskusi, kuidas start-up‘idel saab alati raha otsa, kuidas müüa riigiasutustele toodet, mida ei eksisteeri (vihje: tuleb töötav prototüüp teha) ning kui oluline on palgata õigeid nõuandjaid vaid lühikesteks projektideks, kui ei ole just soovi “raha uputada”.

Järgmisena rääkis Sten Reiman, kes käis ka eelmisel Lennundusseminaril esinemas, ettevõttest Threod Systems, mis on keskendunud erinevatele UAV lahendustele. Sain teada näiteks, et 86% maailma UAV’dest kasutatakse ISRi (Intelligence Surveillance Reconnaissance) jaoks ning ainuke võimalus UAVde turul ellu jääda on pakkuda klientidele oma professinaalsete teadmistega personaalseid lahendusi. Sellise strateegia põhieesmärgiks on suurendada UAVde läbi proaktiivsust ehk ennetada lahinguid, mitte tegeleda tagajärgedega. Hiljem oli võimalik ka Sisekaitseakadeemia staadionil tutvuda Threod Systems ~40 000€ maksva multirootorkopteriga. Mõningaid andmeid: 8 mootorit, võimeline hädaolukorras lendama ka 4ga, katsetatud 500m kõrguseni, võimaldab peale võtta 1,5kg sensoreid, süsteem sisaldab ka automaatset stabiiluskontrolli ning eraldi juhtimisjaama.

Päeva jooksul arutati ka teaduse mõjust sisejulgeolekule, virtuaalreaalsuse tulevikust ja  võimalikest uutest tehnoloogiatest ning probleemidest, mis sellega kaasas käivad. Kuigi rõhk oli suuremalt osalt julgeolekul, võib tõenäoliselt iga innovaatiline tudeng välja mõelda mõne huvitava viisi, kuidas lennundus neid valdkondi mõjutada saab. Miks mitte panna drooniparve vanglasse patrullima või luua lennukite pealt ajutist sidevõrku  sõjaseiskorra ajal?

Päeva lõpus toimus ka innovatsiooniideede “pitching” lahing, mis tähendas seda, et kanti 2minuti jooksul ette selle sama päeva jooksul valminud ideid, mis aitaksid lahendada mingisuguseid probleeme. Rõhk oli rohkem innovaatilisusel ja idee presenteerimisel kui majanduslikul realistlikusel. Siinkohal viskan välja mõtte, et ehk annnaks sarnase ideelahingu korraldada ka Lennuakadeemias. Garaaž48 stiilis võiksid kõikide erialade tudengid kokku saada, korraldada ühe tõsise ajurünnaku ning 48h tunni jooksul tulla välja prototüübiga. Laborid on meil olemas, teadmistest ja hakkamistest puudu ei tule, koostööpartnereid meil ka on, miks mitte proovida?

Kokkuvõtvalt oli Sisekaitseakadeemia Innovatsioonipäev õnnestunud, lennundus oli hästi esindatud ning tekitas kõigis osalejates soovi midagi uut ära teha. Selles innovatsioon seisnebki.

Dain M. Muru
AM III kursus

Permanent link to this article: http://propeller.eava.ee/2014/04/innovatsioonipaev-sisekaitseakadeemias/

Lisa kommentaar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>