«

»

sept
19

Bombardieri CSeries perekonna prototüüplennuki esmalend

 

Esmaspäeval, 16. septembril tegi eduka esmalennu Kanada lennukitootja Bombardieri CSeries’i prototüüplennuk. Esmalennuga tehti suur samm lähemale eelduste kohaselt 2014. aasta teises pooles turule siseneva täiesti uue, ühe vahekäiguga, 110 kuni 135 reisijat mahutava lennukiperekonna arenduses. Tegemist on regionaallendudeks plaanitavate lennukitega CS100 ja CS300.

Esmaspäeval peetud pressikonverentsil oldi skeptilised ambitsioonika plaani osas tuua uus reaktiivlennuki turule juba 12 kuu pärast. Eriti, kuna lennuki esmalendu lükati edasi pea 9 kuud ning ees on veel mitmeid testimisi ja sertifitseerimine. Bombardieri poolelt jäädi aga optimistlikuks. Guy Hachey, Bombardieri tootmise tegevdirektori sõnul ei tulnud testlennul välja midagi, mis peaks põhjustama häireid senises plaanis.

Nagu öeldud, möödus 2,5 tundi kestnud esmalend suuremate viperusteta. Testpiloot Chuck Ellise sõnul lendas uus lennuk väga hästi. ’’See on väga, väga kena lennuk,’’ ütles ta pärast maandumist antud intervjuus. Lennuki ehituses on kasutatud kergekaalulisi komposiitmaterjale, mis võimaldavad säästa tootmiskuludelt ja kütuse kasutuselt. Bombardieri sõnul on arenduses olev lennuk oma konkurentidest 15 protsenti väiksemate tootmiskulude ja koguni 20 protsenti väiksema kütusekuluga. Lisaks on uus lennuk ka märkimisväärselt vaiksem, Bombardieri väitel koguni maailma vaikseim reisilennuk.

Meile siin Eestis on sündmus aga eriti lähedane, sest meie lõunanaabrite lennufirma AirBaltic on juba tellinud 10 CS300 tüüpi lennukit. AirBalticu peadirektori Martin Gaussi sõnul valiti uus lennuk parki just oma madala mürataseme poolest, aga ka väiksemate kulude pärast.

Ilo-Kaisa Volmer
A1-11

Originaalartiklit saad lugeda siit.

 

Permanent link to this article: http://propeller.eava.ee/2013/09/bombardieri-cseries-perekonna-prototuuplennuki-esmalend/

Lisa kommentaar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>