«

»

mai
20

Eesti Lennuakadeemiast lahingpiloodiks

Eesti Lennuakadeemia vilistlane kapten Martin Noorsalu oli esimesi Eesti Õhuväe kopteripiloote, kes on osalenud rahvusvahelises sõjalises operatsioonis.  

Rohkem kui 15 aastaga lennunduses on Noorsalu loginud üle 1300 lennutunni kopte
Martin Noorsalu alustas teekonda lennunduses 1996. aastal Nõo Reaalgümnaasiumi lennundusklassis, jätkas õpinguid Tartu Lennukolledžis, mille  2003. aastal kopteripiloodina lõpetas.ritel, sealhulgas 50 lahinglennutundi rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil Afganistanis.

„Head mälestused on akadeemia raamatukogust, seal sai veedetud tunde lugedes värsket lennundusajakirjandust, et varakult olla kursis ja hoida sammu areneva lennundusmaailmaga,“ meenutab Nooralu. „Akadeemia kuldvara on need õppejõud, kes õpetavad põhitöökoha kõrvalt, andes lisaks teooriale edasi ka tegeliku elukogemuse. Kahjuks ei mäleta ma kuigi palju esimesest kahest aastast üldinsenerimoodulist, mis kahtlemata andis hea teoreetilise aluse, kuid seevastu lennunduse moodul oli kui viljakas pinnas, milles kasvasid alla head juured tänu parimate lennundusspetsialistide jagatud elukogemusele ja vürtsikatele näidetele otse elust enesest.”

Noorsalu esimene erialane töökoht oli Tartu Lennukolledžis. Peale õpingute lõpetamist töötas ta ühe aasta koolituskoordinaatorina lennukoolitusorganisatsioonis. 2004. aasta lõpus otsustas Noorsalu vahetada oma kontorikarjääri lendamise vastu ja pärast ajateenistuse läbimist Kuperjanovi üksik-jalaväepataljonis liitus ta 2006. aasta alguses Eesti Õhuväega.

2006. a juunis omistati Martin Noorsalule Eesti Õhuväe lenduri kutsemärk ning ta alustas karjääri piloodina kopterite eskadrillis Ämari lennubaasis. Mais 2010 lähetati Noorsalu Saksa Maaväe Kopterikooli (Heeresfliegerwaffenschule – Bückeburg, Saksamaa) mitmemootorilise turbiinkopteri, instrumentaallennu  ja öövaatlusseadmetega lendamise koolitusele. 2010. aasta novembris omistati Noorsalule Saksa armee lenduri kutsemärk.

Juulis 2011 lähetati Martin Noorsalu pikaajalisse välisteenistusse Ameerika Ühendriikidesse Marylandi osariigi armee Rahvuskaarti, kus ta asus teenima staabiohvitser-piloodina. Esmalt läbis Noorsalu  UH-60 Blackhawk kopteri tüübikoolituse Fort Ruckeri maaväe kopterikoolis Alabama osariigis ning selle eduka lõpetamise puhul väljastati talle septembris 2011 USA armee vanemlenduri kutsemärk. Samuti läbis Noorsalu kõrgmägedes lendamise ja kopteri võimsuse haldamise koolituse Colorado osariigis OH-58 Kiowa kopteril.

2012. a augusti lõpus lähetati Noorsalu rahvusvahelisele sõjalisele operatsioonile Afganistani Marylandi Rahvuskaardi 25 lahinglennubrigaadi kooseisus oleva 169. C kompaniis. Seal teenis ta meditsiinilise evakuatsiooni kopteri piloodina.

“Lennundusspetsialistile on lisaks hea teoora omandamisele väga oluline ka teadmiste praktiline pool ning avar silmaring. Tänu lennuakadeemia heale õppepraktikale kooli laborites nii sepikojast simulaatoriteni kui ka osalemine erinevatel ringreisidel lennundusettevõtetesse ja rahvusvahelisele lennundusnäitusele avardus maailmavaade ning sai loodud esimesed kontaktid lennundusspetsialistidega. Eesti lennundus on väike, oluline on heade kontaktide loomine juba kooli ajal ning edukaks karjääriks ei piisa ainult kohaliku keskkonna teadmistest, vaid tuleb vaadata kaugemale meie lennunduse tõmbekeskusest Tallinna Lennujaamast.“

 

Kui tunned rohkem huvi, mida on lennuakadeemia töötajatel ja akadeemias õppinud lennundusspetsialistidel meenutuda või soovid lugeda Tartu Lennukolledži aegadest ning sellest, kuidas vilistlased on lennunduses oma koha leidnud, külasta Lennuakadeemia juubelilehekülge.

Permanent link to this article: http://propeller.eava.ee/2013/05/eesti-lennuakadeemiast-lahingpiloodiks/

Lisa kommentaar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>